STEM

STEM

STEM je akronim engleskih reči Science Technology Engineering and Mathematics. Prevedeno na srpski – Nauka, Tehnologija, Inženjerstvo i Matematika. Već duži niz godina u zemljama Zapadne Evrope, Severne Amerike, ali i Kine i Japana, u osnovnom obrazovanju školske dece daje se veliki značaj takozvanim STEM predmetima. Ovi predmeti predstavljaju kombinaciju predmeta poput fizike i hemije sa matematikom, informatikom i tehničkim obrazovanjem.
Dok se kod nas obrazovanje još uvek svodi na obrađivanje posebnih tema, u okviru posebnih predmeta, u naprednijim zemljama deca se uče da stečena znanja povezuju, kombinuju i primenjuju. Sami već možete zaključiti prednosti ovakvog programa. Osim što učenici vide praktičnu svrhu onoga što uče, kroz eksperimente i praktične primere imaju bolju priliku da savladaju, usvoje i kasnije primene stečeno znanje.
STEM predmeti se izvode u različitim oblicima, u zavisnosti od obrazovanih sistema i škola.
Kao što predmet “Priroda i društvo” ima za cilj objašnjavanje prirodnih i društvenih pojava, tako STEM kurs ima za cilj objašnjavanje tehnologije koja nas okružuje, principa funkcionisanja i korišćenja.
Pogledajte video koji Vam bliže objašnjava STEM obrazovanje:

Deli ovaj post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *